Visions del Misteri

“Vós siau ben arribada a reinar eternalment …”

Consueta del Misteri d’Elx

Visions del Misteri es el resultat de tot un procés d’observació i anàlisi del nostre Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat. Cada una de les obres que componen aquesta exposició tracta de reflectir alguns dels moments més representatius del drama sacrolíric, dels diferents espais escenogràfics tant horizontals (cadafal, andador), com verticals (cel) així com els aparells aeris.

La present exposició consta d’obres definitives i maquetes que reflecteixen pasrt del procés de treball de les diferents obres. Aquestes obres corresponen a cinc disciplines diferents dins del món de l’art com són les següents: RELLEUS, ESCULTURES (de ple volum), DIBUIXOS (sanguines), GRAVATS (aiguatintes i aiguaforts) i DISSENY INDUSTRIAL (joieria).

Totes les obres son orginals de l’autor.

Comentari de l’exposició

Fa ja més d’un segle que uns quants visionaris van revolucionar l’art i convulsionaron el món en uns anys de vertigen. Nosaltres som els seus descendents i els artistes els seus dipositaris. Aquests han heretat i fet seva una llibertat gairebé inabarcable de temes, tècniques i plantejament per sobre de qualsevol alineació representativa, figurativa o decorativa que pogués condicionar la seva expressió. No és d’estranyar que la seva activitat s’identifiqués com a transgressora o provocadora; els vells cànons ja no els subjectaven.

En Visions del Misteri recorrem una exposició que recull dibuixos, escultures, gravats, joies… Les diferents versions del Misteri van des d’algunes (poques) escenes representatives de caràcter descriptiu, a (la més) deconstrucciones que adopten la forma d’una abstracció lírica. Antonio Pons usa de la llibertat creadora que permet recollir diferents (i molt diferents) facetes de la realitat que vol presentar-nos. Però disposa de més llibertat exigeix una major facultat per exercir-la.

Els materials i les tècniques empleades van del ferro i l’acer inoxidable o la ceràmica, a sanguinas, aiguaforts o relleus. Les visions de la Festa es plasmen en quadres de grans dimensions, en relleus de làmines de ferro perforades, en escultures de fruit del maridatge de diferents materials, o en els brillants i l’or d’un penjoll. Però per aconseguir plasmar aquest esperit de la Festa no n’hi ha prou amb la llibertat creativa; cal utilitzar tècniques de composició de materials i volums que alguns espectadors simplement obviaran, embardissats com estan en el gaudi de la contemplació de l’obra, mentre que uns altres sens dubte es recrearan en la complexitat de la composició.

Gens del que ací he comentat pot convertir en bo o dolent, bell o no, a cap dels treballs exposats. Amb la mateixa llibertat creativa de la qual disposa l’artista, explica l’espectador contemporani per a jutjar i apreciar el que veu. Però més enllà de valoracions personals hi ha alguna cosa que emana de l’exposició i pot afirmar-se amb contundència: el compromís de l’autor amb la cultura del seu poble. Més que transgressió o provocació, la qual cosa se’ns presenta són els Visions del Misteri que un autor molt compromès amb la cultura de la seua societat vol compartir amb els il·licitans. Gràcies Toni.

Fernando Bañuls 
(Professor de Filosofia de l’IES Carrús i investigador de l’Institut Universitari Desenvolupament Social i Pau)

Dates i horaris

Del 17 d’octubre al 9 de desembre de 2012

Dimarts a disabte: 9.30 – 13.30 h / 17.00 – 20.00 h

Diumenges  i festius: 10.30 – 13.30 h

Dilluns tancat

Localització

Antiga Llotja Medieval
Plaça de Baix, 1
Elx

Obres

Mare del Rei Celestial
Ai fill Joan e amic meu…
Oh, Apòstols e germans meus!
Veniu, sereu coronada en la celestial morada.
Mare de Déu omnipotent
Vós siau ben arribada
L’Araceli
La coronació
Variacions sobre la mangrana
Romeria de la Mare de Déu
L’escenari de la festa
Processó del Soterrament
Mangrana amb la palma
Sant Joan i la Mare de Déu
L’Araceli
Déu vos salve Verge imperial
Àngel plaent e lluminós
Ai, trista vida corporal!
Esposa e Mare de Déu a nos, àngels, seguireu.
Aquesta gran novetat…
Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto
Los Apòstols ací seran
Llevantau’s, Reina excel·lent,
Oh, poder de l’Alt Imperi,
Passador corbata
Passador solapa
Penjoll ANGEL
Penjoll ARACELI
Penjoll MANGRANA
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Maquetes
Pot vore les obres de l’exposició desde aquest enllaç.

Amb l’ajuda de

Ajuntament d'Elx
Ajuntament d’Elx
Instituto Carrús
Institut Carrús

 

Leave a Reply