elperiodic.com: Un cartell de l’il·licità Antonio Pons anuncia les representacions de la Festa

L’obra, produïda amb fusta i metall, té com a motius centrals la Mangrana, l’arquitectura de Santa María i la pluja d’oropel.

Aquest matí s’ha presentat en la Casa de la Festa el cartell anunciador per a les representacions del Misteri d’Elx d’aquest estiu. El president de la Comissió de Publicacions, Antonio Ródenas, ha agraït la col·laboració de l’artista il·licità Antonio Pons i ha ressaltat que “aquest magnífic cartell contribueix a enriquir l’arxiu pictòric de la Festa”.

Per la seua banda, el president executiu del Patronat, Fernando García, ha destacat que es tracta d’una magnífica obra que centra la seua atenció en la Mangrana, el cel i l’oropel, i que combina de forma magistral la fusta i el metall. El president executiu de la Festa ha destacat que l’autor és un artista polifacètic, però abans de res un enamorat del Misteri.

Ha remarcat que en la seua dilatada carrera, l’autor ha donat a conèixer la seua obra en nombroses exposicions tant col·lectives com a individuals. Ha participat en diversos certàmens d’escultura en tota Espanya i ha realitzat el “Monument a la Llibertat d’Expressió” en (Alacant).

Ha afegit que es tracta d’un enamorat de la Festa que en 2007 va editar la carpeta de gravats “Estampes del Misteri”, en la qual reunia aiguaforts i aguatintas sobre planxa de zinc. El passat any va exposar “Visions del Misteri” en l’antiga Llotja Medieval d’Elx, en la qual va presentar més de 40 peces, resultat d’un procés d’observació constant de la Festa. En la mostra va reunir obres de diferents disciplines: relleus, escultures, dibuixos, gravats i joies.

Antonio Pons ha posat de manifest que és un honor per a ell l’encàrrec del Patronat, ja que sempre s’ha sentit fascinat per la bellesa i la plasticitat de les representacions i ha valorat la confiança dipositada en la seua persona per a elaborar el cartell d’enguany. L’autor ha assenyalat que és una obra “diferent a la d’altres anys, ja que al no ser obra pictòrica, he tractat de plasmar el meu estil de treball en el camp de l’art que es decanta més per l’escultura. En aquest cas és un relleu realitzat amb una planxa de ferro tractat amb una oxidació sobre el qual hi ha una forma circular, realitzada amb gres ceràmic que representa tres elements fonamentals per a ell del Misteri: d’una banda el cel del Misteri, la Mangrana i els elements arquitectònics de la Basílica. He tractat de fer-ho el més simple possible perquè l’efecte visual inicial permeta reconèixer la Festa”.

L’alcaldessa d’Elx, Mercedes Alonso, ha felicitat a l’autor “perquè ha sabut transmetre a la perfecció, d’aquesta forma tan senzilla original, la qual cosa representa la nostra Festa”. Ha assenyalat que l’Ajuntament va col·laborar en la difusió de l’obra de l’autor amb l’exposició que es va organitzar a la Llotja fa uns mesos.

Facsímil

Aquest matí també s’ha presentat el facsímil de la primera guia per als espectadors del Misteri publicada pel Patronat de la Festa que es va publicar després de la declaració de la Festa com a Monument Nacional.

El document original va ser editat a València en 1933 i, per tant, enguany es compleix el 80 aniversari de la seua impressió. Va ser la primera guia que va incloure fotografies de les representacions. S’han imprès 750 exemplars per a repartir entre els convidats del Patronat. L’Arxiver del Patronat del Misteri, Joan Castany, que ha presentat l’obra ha volgut ressaltar el seu agraïment a Cajamar, que ha patrocinat l’edició.

[enllaç a elperiodic.com]

Leave a Reply